207 päivää Bilbaon koripallon mm-kisoihin – #Susijengi road to glory

207 päivää eli 4968 tuntia eli 298080 minuuttia tai 29 viikkoa H-hetkeen…aloitetaan uusi kirjoitussarja #susijengi road to glory

Eipä todellakaan olisi uskonut että eiliset ja ylipäätään viimeaikaiset tapahtumat olisivat olleet vielä muutama vuosi sitten mahdollisia suomalaisessa koripallossa. Ensin tuli semi-jytky, siis villikortti koripallon mm-kisoihin ja sen jälkeen vielä jättijytky eli turnauksen avauspelinä Marquee match-up USA-Suomi. Peliä ei voi kuitenkaan ehkä pitää klassikkona, niin harvoin nämä kaksi maata ovat täysillä miehityksillä kohdanneet, vai ovatko ikinä aiemmin, eli kirjoitetaanko Bilbaossa kotimaista palloiluhistoriaa? Yhteensä Suomi on erinäköisin kokoonpanoin pelanneen USA:n kohdannut 14 kertaa ja saldona 0 voittoa. (http://www.basket.fi/uutiset/etusivun_uutiset2/?x33156=21432363)

Muistellaanpa tapahtumia vuonna 1988 Kotkan Karhuvuoressa (Suomi-USA koripallomaaottelu)

Oma ensi kokemukseni jenkkipelistä on junnuna 1988 Kotkan Karhuvuoressa kun vastaan asteli Jenkkien olympiajoukkueen Team Select, jossa kirkkaimpana tähtenä muuan yliopistokaveri David Robinson.  Joukkue oli Euroopassa valmistautumassa Soulin olympialaisiin ja yhtenä pysähdyspaikkana luonnollisesti oli Kotka. Kuriositeettina mainittakoon että Amiraali Robinson bongattiin samalta reissulta Otaniemen snägäriltä purilaista ostamassa (kuva tulossa). Silloisessa jengissä oli Amiraalin lisäksi, mm. Elden Campbell, Dan Majerle, Rex Chapman ja 218cm pitkä Dwayne Schinzius (http://en.wikipedia.org/wiki/Dwayne_Schintzius), jotka kaikki tekivät hienon NBA uran yliopiston jälkeen. Kuriositeettina mainittakoon Suomessa käyneen joukkueen valmentaja Michael Jackson (ei se laulaja).

Sitten se Suomen joukkue eli Team Finland vuonna 1988. Päävalmentajana hääri tulisieluinen Eero Saarinen.

Pelaajalista 1988 Suomi-USA (Karhuvuori, Kotka, Finland:

Jouko Heikkinen (6pts)
Mikael Salmi (10pts)
Jari Raitanen (2pts)
Mika Purhonen (0 pts)
Sakari Pehkonen (6 pts)
Petteri Nieminen (2 pts)
Riku Marttinen (0 pts)
Pekka Markkanen (2 pts)
Pekka Lähdetniemi (8 pts)
Riku Laanti (5 pts)
Jyrki Kutvonen (0 pts)
Kari Kulonen (15 pts)
Mikko Huttunen (1 pts)
Mikko Tanner (6 pts)

Lopputulos tyly 63-117, eli 54 pinnaa vieraille.

Tilastot pelistä: http://www.basket.fi/maajoukkueet/ottelut-ja-kilpailut/ottelu/?game_id=5993&season_id=823

Huomattavaa oli se, että tuon ajan maajoukkueesta tasan kaksi pelaajaa pelasi ulkomailla ammattilaisena (korjatkaa jos historiatiedoissa aukkoja) jossain vaiheessa uraansa. Pekka Markkanen Kansasin yliopistosaa ja myöhemmin Espanjassa, Unkarissa, Ranskassa ja Saksassa, sekä Sakari Pehkonen Belgiassa kahteen otteeseen.

 

Haastatteluun saadut silloiset pelimiehet kommentoivat peliä seuraavasti:

“Olikohan tää se matsi missä David Robinson prässäs kärjessä? Jos oli, niin oli aika uus tilanne eikä suomi-pojan itseluottamus siihen aikaan niitä staroja kohtaan ollu ihan tapissa. Nyt varmasti toisin!”

Mikko Tanner, HNMKY, pelinrakentaja 1998

 

“Olikos tämä se matsi, jossa oli mukana muuan David Robinson, Dan Majerle, Elden Campbell jne. Siitä pelistä jäi mieleen erityisesti vastustajan fyysisyys – koko ja voima.”

Sakari Pehkonen, HNMKY, laitahyökkääjä 1998

 

Meidän matsin kaksi muistiin painuvinta juttua mulle oli Coach Saarisen kommentti lehdistölle matsin jälkeen ” Oli se aika hankalaa kun vastustajan pisin pelaaja (David Robinson) on nopeampi kuin yksikään meidän takamies ”. Ja tämä liittyi siihen kun Jenkit pelasi kokokentän paikkaa ja Robinson heilui keskikentällä ja poikkasi meidän syöttöjä. Ja tämä oli myös se toinen juttu, että ei oikein päästy sen sällin ohi.

Jari Raitanen, HNMKY, laitahyökkääjä 1998

Ajat ja miehet ovat muuttuneet, vuosi on nyt 2014.  Voittamaan toki lähdetään 207 päivän päästä jenkkejä, mutta tyytyväisiä saadaan rehellisyyden nimissä olla jos täydelliseltä teurastukselta vältytään ja saadaan kunnon mittelöt aikaan. Eli voidaan poistua kentältä ottelun jälkeen pää pystyssä. Fokus on varmasti kuitenkin C-lohkon muiden maiden voittamisessa jatkopeleihin pääsyssä, siihen on kaikki saumat olemassa!

Tästä on hyvä lähteä liikkeelle! Huomenna enää 206 päivää tip-offiin!

SEURAA MEITÄ TWITTERISSÄ: www.twitter.com/BasketballFin